• Het wijze lichaam

    “Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty” (John Pierrakos)

Lichaamsgericht therapeut Amsterdam


“Alleen met het hart kun je werkelijk zien”
(Antoine de Saint-Exupery)


Achtergrond

Sinds 2009 ben ik werkzaam in mijn praktijk voor psychologische hulp en persoonlijke ontwikkeling.  Door de jaren heen ben ik me steeds meer gaan specialiseren in lichaamsgerichte psychotherapie en traumatherapie met burn-out, traumaverwerking en stress regulatie als belangrijkste specialisatie. Veel symptomen, zoals niet lekker in je vel zitten, klachten van overbelasting, angst, depressie, identiteitsvragen en hooggevoeligheid kunnen duiden op een onderliggend trauma.

Ik merk in mijn werk dat een lichaamsgerichte benadering in combinatie met gesprekstherapie vaak een goede ingang is voor mensen die veel in hun hoofd zitten en gewend zijn om veel te praten over hun gevoelens maar toch niet echt verder komen. Vaak ontstaat er ruimte, waardoor de weg vrij is tot verwerking om tot jezelf te komen.

Ik combineer mijn therapiepraktijk met mijn functie psychologisch hulpverlener in de huisartspraktijk. Bij elkaar heb ik hierdoor veel ervaring en kennis opgedaan in het behandelen van bepaalde klachten of problemen. Ik kan goed uit de voeten met trauma, emotionele verwaarlozing, narcistisch misbruik, stress en burn-out klachten, en zelfbeeld problematiek waarin gevoelens van onzekerheid, minderwaardigheid, schuld en schaamte een rol spelen. Ook werk ik graag met mensen die steeds vastlopen in dezelfde patronen en begeleiding willen bij veranderingsprocessen. Daarnaast werk ik als leertherapeut bij bepaalde opleidingen voor ervaringsgerichte therapie.


Drijfveer

In mijn werk geniet ik ervan als ik mensen stappen zie zetten in hun ontwikkeling. Zelf heb ik ervaren hoezeer je alles wat je in de loop van je leven meemaakt, je gevoel, je denken en je gedrag van nu kan bepalen. Hoe moeilijk het is om vrij te kiezen. Hoe pijnlijk het soms is, om je schrap te zetten en van je gevoelens weg te gaan, en de opluchting die het kan geven als je het durft toe te laten.


Mijn ontwikkeling tot therapeut

Van jongs af aan was ik gericht op mijn omgeving en heb ik geleerd om door te zetten. Dat heeft me goed geholpen om verder te komen. Letterlijk over de hele wereld waarin ik reisde, werkte en veel kon meemaken.

Op een gegeven moment werkte mijn doorzettingsvermogen om verder te komen tegen mij. Een belangrijke ontdekking hierbij was dat mijn gerichtheid op de buitenkant een belemmering was om me werkelijk vrij te voelen. Zo ontstond mijn reis naar binnen waarbij ik in contact kwam met de diepere gevoelslagen in mezelf. Ik merkte dat ik me sterker voel als ik controle, wilskracht en mijn dagelijkse strijd met gedachten en gevoel los durf laten en in contact ben met mijn eigen kwetsbaarheid. Ik heb geleerd om met mijn hart te zien en mijn allesoverheersende hoofd wat mij ook nog steeds helpt, te relativeren.

Mensen boeien mij, hun verhaal en datgene wat aandacht vraagt in het persoonlijke leven. Ik begeleid graag iedereen die een stap wil zetten. Mijn specialisatie is tweeledig: therapeutisch in de diepte, naar de wortel van het probleem om daar blokkades en oude patronen aan te pakken; coachend in het hier en nu, naar het realiseren van balans en het verbeteren van kwaliteit van leven. Voor mij is werken met het lichaam noodzakelijk om tot resultaat te komen.


Hanneke van der Aalst

Over mijzelf:
met mensen werken aan hun ontwikkeling, dat is wat ik het liefste doe. Ik ben nieuwsgierig naar de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen, in het licht van wat zij denken en voelen en de idealen die ze koesteren, en hoe vrij zijn mensen hierin’. Het inspireert mij om positieve kracht aan te spreken zodat dit omgezet kan worden in het realiseren van dromen en verlangens.

 

 

 

Ik ben lid van NVPA en SBLP
(lees meer over mij >>)
Hanneke van der Aalst - lid NVPA

Hanneke van der Aalst - lid SBLP