• Het wijze lichaam

    “Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty” (John Pierrakos)

Rouw verliestherapeut Amsterdam


“Rouw is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt”
Jean Jacques Suurmond


Landschap van rouw

Rouw volgt op verlies. Als je kind, je partner, je ouders, je broer of zus, je vriend(in), je huisgenoot, je collega of andere mensen van wie je houdt overlijden, valt er een gat. Elk verlies is uniek, ook in de beleving van het gemis, en de gevoelens die het losmaakt. Een verlies heeft het nodig om te kunnen verwerken. Te kunnen rouwen. Ik geef je handvatten om met compassie met jezelf en met het verlies om te gaan. Dit voorkomt dat je verdrinkt in een vloedgolf van emoties die vaak volgt als een reactie op het verlies of dat je in de overlevingsstand schiet om door te kunnen blijven gaan op de automatische piloot. We maken ruimte voor wat er is, voor wat jij beleeft, je gedachten, je gevoel, ook in je lijf. We zorgen ervoor dat je weer door kunt met je leven om in zachtheid en liefde te zijn met wat er is.

In mijn werk kom ik mensen tegen met allerlei verlies, onder uiteenlopende -soms traumatische- omstandigheden. Iedereen heeft een eigen verhaal over het verlies, het gemis, de pijn. Iedereen komt met een eigen manier van confrontatie met de tijdelijkheid van het bestaan en wat het oproept. Niet iedereen doorloopt dezelfde stappen in een rouwproces. De route die je aflegt is een unieke route. Het vraagt mededogen en dat je goed voor jezelf zorgt: fysiek en emotioneel.


Een weg naar acceptatie, rouwen met compassie

Iemand verliezen overkomt je. We hebben hier geen controle over of invloed op. Over hoe we ermee zijn, kunnen we wel beïnvloeden. Soms zeggen mensen: “ik moet het accepteren” of juist het tegenovergestelde dat dit onmogelijk is. Waar het omgaat is dat acceptatie een proces is waarbij je niet langer in gevecht bent met wat er is, maar de pijn van het verlies neemt hoe moeilijk dit ook is. Pas dan kunnen wonden helen. In dit helingsproces op weg naar verbinding en levensvreugde begeleid ik jou. Ook wanneer het verlies een sterk ontregelend effect heeft op je functioneren, wat tot uiting kan komen in piekeren, slapeloosheid, wanhoop, stress-reacties, of een depressie.


Veel “soorten” verlies

Niet alleen iemand verliezen door de dood, slaat open wonden. Ook andere verliezen kunnen je leven flink op zijn kop zetten. Denk hierbij aan een verlies door scheiding, van gezondheid of van werk en inkomen, een faillissement, of het verlies van erbij mogen horen of een lang gekoesterde kinderwens die niet in vervulling gaat, een miskraam of abortus.

Bij een verlieservaring rouwen we om het verlies. We zijn er verdrietig over of boos en ervaren het gemis. Maar na verloop van tijd passen we ons aan, aan de veranderde situatie en kunnen we het leven weer oppakken. Zeker als er steun is, en aandacht en liefde.

Soms is een verlies zo overweldigend dat we ons er niet toe weten te verhouden. Het kan ons machteloos en hulpeloos maken. De impact kan zo groot zijn, dat het ontregelend effect vrijwel net zo groot kan zijn als bij een overlijden. Om door te kunnen met het leven kunnen we een deel afsplitsen waardoor gevoelens niet gevoeld hoeven te worden. Ogenschijnlijk kun je dan weer normaal functioneren.

De prijs die we betalen is hoog. Weglopen van de pijn kan leiden tot klachten doordat we ook een deel van ons zelf hiermee verliezen. Rouw wordt gestolde rouw. Pas wanneer we stil kunnen staan bij het verlies komt er beweging.

Rouw is een noodzakelijke reactie om het verlies te integreren in je verdere levensverhaal. Herken je de signalen van rouw? Wil je handvatten en er met compassie naar kijken? In het proces van rouw kan ik je ondersteuning bieden om ruimte te maken voor het verdriet en de pijn die alsnog gevoeld mag worden.


Hanneke van der Aalst

Over mijzelf:
met mensen werken aan hun ontwikkeling, dat is wat ik het liefste doe. Ik ben nieuwsgierig naar de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen, in het licht van wat zij denken en voelen en de idealen die ze koesteren, en hoe vrij zijn mensen hierin’. Het inspireert mij om positieve kracht aan te spreken zodat dit omgezet kan worden in het realiseren van dromen en verlangens.

Uit eigen ervaring en professioneel ken ik het rouwlandschap goed. Compassie heeft mij het meest geholpen om mijn verliezen een plek te kunnen geven en mijn leven te kunnen leven. Dat zie ik ook telkens weer terug in mijn werk.

Ik ben lid van NVPA en SBLP
(lees meer over mij >>)
Hanneke van der Aalst - lid NVPA

Hanneke van der Aalst - lid SBLP