• Het wijze lichaam

    “Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty” (John Pierrakos)

Angst therapeut Amsterdam


“In de angst wordt de mens zich bewust van zijn vrijheid”
Jean-Paul Sartre


Normale en abnormale angst

In bepaalde mate kent elk mens angst. Voor gevaarlijke situaties bijvoorbeeld worden we bang en we weten hierin precies wat we moeten doen. Bang zijn zit dus in ons systeem.


Angst een menselijke reactie

De symptomen van normale en abnormale angst zijn hetzelfde. Normale angst is een menselijke reactie dat ons beschermt en waarschuwt voor gevaar en onveilige situaties. Het lichaam zet aan tot reactie: fight, fligt en freeze, de adrenaline giert door je lichaam, je hart klopt enorm en het zweet breekt je uit. Het maakt snelle actie mogelijk om jezelf te redden. Het wordt anders wanneer angst een eigen leven gaat leiden en jij door angst wordt beheerst. Dan redt of helpt het je niet meer.


Angstgevoelens

Angst is een vervelend gevoel. Je wilt het liever weg hebben en dus vermijd je mogelijk situaties of zet alles op alles in voor behoud van controle. Dit versterkt echter de symptomen van angst, terwijl je oorspronkelijk oorzaak van angst kwijt bent. Het kan behulpzaam zijn om de oorsprong van angst te achterhalen. Vaak ligt hier een niet verwerkte ervaring onder. Ooit waren de gedachten die hieruit kwamen functioneel omdat je zo je gevoel kon afsluiten. Door contact te maken met je lichaam, kun je weer bij je gevoel. Dit gaat heel vaak voorbij de angst.


Wat angst met je kan doen

Overdreven angst staat effectief functioneren in de weg. Het vernauwt je blik en brengt je in verwarring. Angst ondermijnt je levensplezier en houdt je weg van dingen doen. Hoe meer je angst wordt gevoed, hoe langer het voortduurt. Het blijft in je systeem aanwezig. Angst kan dan je levenszin aantasten mede doordat je je schuldig voelt tegenover je omgeving, terwijl je ook niet weet hoe je het anders zou kunnen doen.


Soorten angst

Je hebt veel verschillende soorten angst. Angst voor situaties, zoals voor openbare ruimtes met mensen. Of je wordt angstig als je alleen en op jezelf bent aangewezen. Of je bent angstig in het contact met anderen of om fouten te maken. Angst kan ineens opvlammen of langdurig diep geworteld zijn. Je kunt ook angstig zijn voor de angst en bang zijn om controle te verliezen, of bang zijn voor de dood.


Grip op je angst

In het traject gaan we naar de kern van je angst, op een zachte manier. Zo hoef je er niet weer opnieuw bang voor te worden. Je leert de angstprikkels herkennen en hoe dit zich laat aanzien in je lichaam. Zo leer je wat jezelf kunt doen om de angst te verminderen. De lading die door angst of schrik in je lichaam zit, wordt ontladen. Je word je steeds van de reacties van je lichaam. Zo ontstaat er meer ruimte in jezelf om niet langer veel waarde toe te blijven aan oude disfunctionele gedachten, en krijg je grip op je angst.


Hanneke van der Aalst

Over mijzelf:
met mensen werken aan hun ontwikkeling, dat is wat ik het liefste doe.

Ik ben nieuwsgierig naar de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen, in het licht van wat zij denken en voelen en de idealen die ze koesteren, en hoe vrij zijn mensen hierin’.

Het inspireert mij om positieve kracht aan te spreken zodat dit omgezet kan worden in het realiseren van dromen en verlangens.

Ik ben lid van NVPA en SBLP
(lees meer over mij >>)
Hanneke van der Aalst - lid NVPA

Hanneke van der Aalst - lid SBLP