• Het wijze lichaam

    “Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty” (John Pierrakos)

Je depressie te lijf


“In alles zit wel een scheurtje, zo komt het licht binnen”.
Leonard Cohen


Stemmingen

Iedereen heeft verschillende stemmingen. Naast vrolijk of blij kun je ook verdrietig, machteloos of wanhopig zijn. Stemmingen sluiten aan bij de situatie of omstandigheden waarin je verkeert. Zo is het normaal om je verdrietig te voelen als je iemand bent kwijt geraakt. Als de normale stemming of gemoedstoestand verstoord raakt of te hevig is, is er misschien een stoornis in stemming. Vaak is dit een depressie.


Voel je je depressief of somber?

Dit vraag je je misschien af, als je stemming negatief is. Heb je gewoon last van somberheid of is het ernstiger: een depressie? Bij depressiviteit lijkt het positieve naar de achtergrond verdwenen. Ongewild geef je veel aandacht aan negatieve gebeurtenissen en negatieve gedachten. Wat je ook doet: je voelt je somber, zit niet lekker in je vel, je voelt je leeg, en kunt niet meer echt genieten. Soms ben je tegelijkertijd ook bang.


Depressief

Geen depressie is hetzelfde. Elke depressie is een persoonlijke ervaring en zegt veel over je gemoedstoestand. Er zijn veel verschillende soorten depressies. Een depressie kan variëren in ernst en kenmerkt zich door:

  Je ongelukkig voelen, bijna elke dag als zwaar ervaren en nauwelijks kunnen genieten
  Vermoeidheid, weinig energie
  Je hebt moeite om uit bed te komen, en/ of last van slecht slapen
  Een gevoel van hopeloosheid, schuldgevoel, afgeslotenheid
  Verminderde eetlust of juist een grotere eetlust
  Concentratieproblemen, besluiteloosheid, onverschilligheid
  Huilerig of juist niet kunnen huilen
  Verwaarlozing van jezelf, gedachten over zinloosheid van het leven, geen zin in contact
  Passiviteit of rusteloosheid
  De kleur die het leven voor je had lijkt verdwenen, plezier lijkt ver te zoeken
  Gedachten over de dood kunnen een rol gaan spelen.


Onderscheid in depressie

Grofweg zijn er verschillende vormen van depressie waarvoor je bij mij terecht kunt. Wanneer je ernstig depressief bent, geef ik de voorkeur aan behandeling in de specialistische GGZ. Heb je voorkeur voor ACT therapie of een combinatietherapie dan kunnen we overleggen op welke voorwaarden het wel mogelijk is om bij mij therapie te volgen. Soorten depressie:
  Depressieve stoornis (kenmerk zoals beschreven, variatie:mild, matig, ernstig)
  Dysthyme stoornis (kenmerk van langdurige neerslachtigheid of verdriet)
  Postpartum depressie (geen genieten van de baby, extreem bezorgd)
  Winterdepressie (lusteloosheid, somberheid, gebrek aan energie, dof of leeg gevoel)


Uit je depressie

Een depressie kan je leven behoorlijk in de war sturen: voor jezelf, in je relatie, in je werk en in je contacten. Wanneer het niet lukt om er zelf uit te komen, kan therapie je helpen.

Een belangrijke eerste stap is leren accepteren dat je depressief bent. De meeste mensen verzetten zich waardoor verbetering achterwege blijft. In het verzet worden negatieve en sombere gedachten versterkt en kan er geen ruimte ontstaan. We kijken naar wat er onder de depressie ligt en hoe je jezelf op slot zet en welke gevoelens geen ruimte krijgen. Door oefeningen proberen we daar bij te komen. Lichaamsgerichte oefeningen ondersteunen om datgene wat je vasthoudt in beweging te brengen. We nemen de sombere gedachten waar, en kijken waar er plaats gemaakt kan worden voor positieve energie.

Hanneke van der Aalst

Over mijzelf:
met mensen werken aan hun ontwikkeling, dat is wat ik het liefste doe. Ik ben nieuwsgierig naar de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen, in het licht van wat zij denken en voelen en de idealen die ze koesteren, en hoe vrij zijn mensen hierin’. Het inspireert mij om positieve kracht aan te spreken zodat dit omgezet kan worden in het realiseren van dromen en verlangens.

Depressies komen erg veel voor. Veel mensen gaan ermee naar de huisarts. De juiste behandeling vinden, om te voorkomen dat het je leven in de greep houdt, is belangrijk.

Psychosociaal therapeuten kunnen je behandelen.

Ik ben lid van NVPA en SBLP
(lees meer over mij >>)
Hanneke van der Aalst - lid NVPA

Hanneke van der Aalst - lid SBLP