• Het wijze lichaam

    “Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty” (John Pierrakos)

Gesprekstherapie


Gesprekstherapie
Mijn therapeutisch werk bestaat voor een belangrijk deel uit een combinatie van gesprekken met ervarings-en lichaamsgeorienteerde methoden zoals traumatherapie (SE), transactionele analyse (TA), opstellingen, elementen uit de ACT, de neuro-affectieve psychologie, en Core energetica. Verschillende methoden breng ik in een gesprekstherapie samen tot een holistische benadering met als doel mensen te ondersteunen in het hervinden van hun balans, veerkracht en levensenergie.

Een therapie die rekening houdt met waar jij voor komt
Gesprekstherapie kan zoveel meer zijn dan het afpraten van wat je bezig houdt, je gedachten op een rijtje zetten of je probleem of klacht op willen lossen. De meeste cliënten die bij mij komen zijn op zoek naar een gesprekstherapie die verder gaat; naar een goede blijvende uitweg voor frustraties, angsten, remmingen, minder/-meerwaardigheidsgevoelens, relatieproblemen, burn-out, teveel stress, trauma, depressie, schuld, schaamte, woede en het omgaan met pijn en verdriet.

Het is een therapie die oog heeft voor innerlijke patronen, conflicten, blokkades, je innerlijke saboteur en vooral voor jouw: je overlevingsstijl, hoe je persoonlijkheid is gevormd en wie je in de kern bent. En tegelijkertijd een therapie die rekening houdt met waar jij voor komt.

De sessies
In de eerste sessie onderzoeken we waar de nadruk op gelegd moet worden, zodat we de beste ingang te pakken hebben voor wat aandacht vraagt. Ik maak grofweg een onderscheid in:
• Steunende structurerende therapie gericht op het dagelijks functioneren
• Interpersoonlijke therapie gericht op het omgaan met rouw en veranderingen
• Cognitieve therapie gericht op het omgaan met je negatief denkpatronen
• Psychodynamische therapie gericht op het bewust maken van het onbewuste (zelfinzicht)
• Traumatherapie gericht op verwerking en zelfregulering, doorbreken van patronen, balans
• Core-energtica gericht op het opheffen van blokkades en het veranderen van je overlevingsstijl

Vaak komt het neer op een gefaseerd samengaan van top-down (cognitief) met bottom up (het lichaam als ingang) werken. Ik stimuleer een onderzoekende houding waarbij ik mezelf zie als een facilitator. Het begint met het formuleren van een vraag die je nieuwsgierigheid prikkelt. Je kunt dit zien als een basis van waaruit je aan de slag gaat. Dit maakt het mogelijk om bij jezelf een ingang te vinden voor oplossingen, het verwerken van gebeurtenissen en het beïnvloeden van klachten of symptomen van binnenuit. In een sessie geef ik ook terug wat ik zie door te spiegelen. Vaak gaat dit over bepaalde emoties, angsten, houding, lichaamstaal. Zo ga je op reis in je binnenwereld en leer je moeiteloos te leven met jezelf en anderen.


Hanneke van der Aalst

Over mijzelf:
met mensen werken aan hun ontwikkeling, dat is wat ik het liefste doe. Ik ben nieuwsgierig naar de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen, in het licht van wat zij denken en voelen en de idealen die ze koesteren, en hoe vrij zijn mensen hierin’. Het inspireert mij om positieve kracht aan te spreken zodat dit omgezet kan worden in het realiseren van dromen en verlangens.

Ik ben lid van NVPA en SBLP
(lees meer over mij >>)
Hanneke van der Aalst - lid NVPA

Hanneke van der Aalst - lid SBLP