• het wijze lichaam

    “Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty” (John Pierrakos)

Persoonlijke ontwikkeling


“Iemand met zijn schaduw confronteren is iemand zijn eigen licht laten zien”
C.G.Jung

Persoonlijke ontwikkeling
In therapie gaan is een stap in je persoonlijke ontwikkeling. Het is een traject waarin je je in jezelf verdiept.

Veel therapie is klacht georiënteerd en richt zich veelal op het opsporen van disfunctionele patronen die leiden tot problemen. In een persoonlijk ontwikkelingstraject is een onderzoekende houding het vertrekpunt om tot verdieping te komen van hetgeen jou belemmert om je vrij te voelen.

Zelfkennis als basis
Weten wie je bent en geworden bent zoals je bent, is een onderzoek waard. Het geeft inzicht in je aangeleerde gedrag welke je persoonlijkheid vormt en je authentieke kern die wordt belemmerd door je persoonlijkheid.

Jezelf zijn: je authentieke kern
Jezelf zijn gaat over ‘eigenheid in de kiem’ en vrijheid. Het proces er naar toe over transformatie: zelfontdekking, het ontwikkelen van al je kwaliteiten, het onderzoeken van je verdedigingspatronen tegen pijn en hoe je met jezelf omgaat, het integreren van je schaduwkanten en het leren leven vanuit je essentie: je kern.

Als leven vanuit je essentie is verstoord
Hoe gelukkig onze jeugd ook was, we ontkomen niet aan teleurstelling en pijn. Om ons hart hiertegen te beschermen ontwikkelen we een pantser wat bestaat uit een laag negatieve gevoelens. Vaak hanteren we dit als een reflex tegen gevoelens van pijn, angst, kwetsbaarheid. Het nadeel hiervan is echter dat het ons scheidt van de kern.

Daaroverheen ligt ons masker als een laag: het is ons aangepaste zelf aan de omgeving waarvan we denken dat dit ons ware zelf is. We presenteren ons zo mooi mogelijk om negatieve gevoelens te verbergen. Dit levert vaak waardering en erkenning op en is goed voor ons EGO. Maar op de duur heeft het vaak een negatieve invloed op ons functioneren: lichamelijk, gevoelsmatig, en mentaal.

“Werken aan jezelf”
Werken aan een groter bewustzijn is werken ‘in de diepte’. Energie kan stagneren als gevolg van contractie. Wanneer energieblokkades in het lichaam zich kunnen opheffen brengt dit de verstoorde energiestroom weer op gang. Op deze manier kan oude pijn alsnog worden verwerkt en is de de weg vrij voor meer harmonie in jezelf en met je omgeving. Hoe? Lees verder>>


Hanneke van der Aalst

Over mijzelf:
met mensen werken aan hun ontwikkeling, dat is wat ik het liefste doe. Ik ben nieuwsgierig naar de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen, in het licht van wat zij denken en voelen en de idealen die ze koesteren, en hoe vrij zijn mensen hierin’. Het inspireert mij om positieve kracht aan te spreken zodat dit omgezet kan worden in het realiseren van dromen en verlangens.

Ik ben lid van NVPA en SBLP
(lees meer over mij >>)
Hanneke van der Aalst - lid NVPA

Hanneke van der Aalst - lid SBLP