• Het wijze lichaam

    “Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty” (John Pierrakos)

Lichaamsgerichte therapie Amsterdam


“Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty”
John Pierrakos


Core Energetica

Core Energetica is een lichaamsgeorienteerde therapievorm gericht op persoonlijke ontwikkeling en transformatie. Het is gericht op de hele mens (lichaam, ziel en geest) en een goede ingang om in contact te komen met jezelf, vooral als je veel in je hoofd zit en niet goed kunt varen op je intuïtie en je innerlijk kompas.

Veel in je hoofd zitten leidt vaak tot gestagneerde energie, minder ‘flow’ en een verwijdering van je “CORE” (je kern, essentie of hart). In interactie en met een diversiteit aan oefeningen en lichaamswerk kom je in een dieper contact met jezelf, voorbij blokkades en innerlijke conflicten. Dit brengt lichtheid, balans en veerkracht.

Core Energetica gaat er vanuit dat iedereen toegang heeft tot de “CORE” maar in de levensloop geblokkeerd is geraakt. Als situaties in het leven te spannend zijn geweest ontstaan er blokkades in je lichaam. Onbewust draag je dit mee als een overlevingsstrategie. Bijvoorbeeld:
Je houdt anderen op een afstand of houd je terug
Je blijft vasthouden aan het idee dat je erkenning nodig hebt
Je houdt je in, en slikt in
Je maakt jezelf groter dan je bent, je gaat jezelf en de ander iets bewijzen
Je houdt je hart gesloten en laat je leven niet meer zien


Verandering of Transformatie

Er is een verschil tussen jezelf willen veranderen en transformeren. Veranderen richt zich op iets wat er is en wat je niet langer wilt. Je bent er tegen in verzet. Om deze reden genereert het actie en reactie.Transformatie richt zich op de onzichtbare binnenwereld. Transformatie is volgens Covey ‘een van binnen naar buiten gaan’.

Voor een proces van innerlijke groei en transformatie is motivatie en nieuwsgierigheid nodig. In dit proces van bewustwording is er ruimte om het licht te houden en daar te blijven waar jij je veilig voelt. Het omvat grofweg de volgende stappen:
Commitment; om op onderzoek uit te gaan
Inzicht; jezelf kennen en weten wat je beweegt
Acceptatie; weten dat je in de kern goed bent, aanvaarden van wat is
Transformatie; oud ‘zeer’ genezen, je potentieel naar buiten brengen
Nieuw gedrag; leven met compassie, en niet terug naar het bekende


De sessies

In de sessies help ik je wegwijs maken in je innerlijk landschap door de levensenergie die we als mens tot onze beschikking hebben, vrij te maken. Deze energie kan gestagneerd zijn door wat je in je leven hebt ervaren.  Gedurende je leven krijg je te maken met frustraties in het contact met anderen. We hebben behoefte aan erkenning, liefde, erbij horen. Als dit niet vanzelfsprekend is, passen we ons aan of komen in verzet. Zo ontwikkelen we gedrag waarvan we denken dat het ons helpt.

Werkvormen en oefeningen Core Energetica (lichaamsgerichte therapie amsterdam)
Core Energetica werkt via de wijsheid van lichaam. Door oefeningen komen spanningen gevoelens los. Dit naar buiten brengen helpt je te transformeren. Om tot daadwerkelijke verandering te komen, werk ik met verschillende interventies die ik in mijn werkwijze heb geïntegreerd.


Hanneke van der Aalst

Over mijzelf:
met mensen werken aan hun ontwikkeling, dat is wat ik het liefste doe. Ik ben nieuws-gierig naar de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen, in het licht van wat zij denken en voelen en de idealen die ze koesteren, en hoe vrij zijn mensen hierin’. Het inspireert mij om positieve kracht aan te spreken zodat dit omgezet kan worden in het realiseren van dromen en verlangens.

Core Energetica is een studie van minimaal vier jaar: 90 opleidings-dagen, 100 leersessies, 20 supervisies. Regel-matig werk ik als leertherapeut.

Ik ben lid van NVPA en SBLP
(lees meer over mij >>)
Hanneke van der Aalst - lid NVPA

Hanneke van der Aalst - lid SBLP